woensdag 31 oktober 2007

De BCM Box: ''BCM rollen in een model''

Business Continuity Management wordt vaak omschreven als ''holistisch'' proces. Gedurende het bezoek aan het BCI symposium in Amsterdam vloog dit woord me dan ook om de oren. Met ''holistisch'' wordt bedoeld dat BCM een vakgebied is dat over alle niveaus en alle lagen van de organisatie heen gaat. Van de raad van bestuur tot de handyman en van de IT manager tot de businessmanager, allemaal kunnen hebben ze een eigen rol binnen BCM.

Het wordt als complex ervaren om de BCM rollen en verantwoordelijkheden aan te geven binnen een organisatie, omdat vaak veel personen er een kleine rol in spelen. Het verschilt dan ook per organisatie hoe de BCM rollen zijn verdeeld, aspecten die hierbij een rol spelen zijn: grootte, mate van risico's, branche, cultuur, structuur en de afhankelijkheid van bepaalde processen.

Om alle rollen en verantwoordelijkheden van BCM binnen een organisatie helder te krijgen is daarom de BCM Box ontwikkeld. Hierin kan op elk niveau binnen de organisatie en over alle bedrijfsfuncties worden aan gegeven wat de rol is binnen BCM, zowel preventief, repressief als correctief.

De BCM box kan gezien worden als een kader/speelveld waarbinnen de diverse verantwoordelijkheden en rollen bepaald dienen te worden. In het kader van het onderzoek naar de rol van de Facility Manager binnen BCM zal er een plaats voor de FM’er bepaald worden binnen deze kubus.

Heeft u vragen/opmerkingen over de BCM Box, of bent u geïnteresseerd in een uitgebreide uitleg, neem dan contact op via f.vaneersel@humanagement.nl

maandag 8 oktober 2007

BCM4FM aanwezig bij BCI Symposium 2007!

18 en 19 oktober 2007 zal het BCI Symposium plaatsvinden in het Hilton Hotel in Amsterdam. Uiteraard zal ik als onderzoeker aanwezig zijn bij deze conferentie en expo die wordt georganiseerd door Business Continuity Institute.

Op dit internationale symposium zullen BCM experts van over de gehele wereld bij elkaar komen om informatie te delen over dit interessant vakgebied. Het programma van dit jaar zal een internationaal karakter hebben en zal zich focussen op de laatste trends op het gebied van Business Continuity. Met sprekers uit Australie, Japan, USA, Nieuw Zeeland, Pakistan en natuurlijk Nederland zal dit event zonder enige twijfel van toegevoegde waarde zijn voor dit onderzoek.

Uiteraard zal op dit weblog uitgebreid verslag worden gedaan van dit symposium. Voor meer informatie, kunt u alvast kijken op http://www.bcisymposium.com/