dinsdag 18 september 2007

BCM, een nieuwe uitdaging voor de Facility Manager?

In het kader van de afstudeerfase aan de bachelor opleiding Facility Management aan de NHTV in Breda is Frans van Eersel 15 Augustus 2007 gestart bij Humanagement in Delft. Gedurende 20 weken zal op diverse manieren onderzoek gedaan worden naar de (mogelijk) rol die de Facility Manager dient te vervullen binnen het vakgebied BCM.
Mocht u meer informatie over het onderzoek willen hebben, neem dan gerust contact op via f.vaneersel@humanagement.nl.

Wilt u reageren op dit onderzoek dan kunt u dat doen door onder dit bericht op ''reacties'' te klikken.

19 opmerkingen:

Anoniem zei

Frans,

Erg interresant onderzoek. Ik denk dat Facility Management welegelijk een belangrijke rol speelt binnen het continuiteitsmanagement van organisaties. Het zal dan wel vooral ondersteunend zijn.

Anoniem zei

Leuk idee, om zo'n blog te gebruiken voor je onderzoek. Hopelijk komen er veel reacties.

Anoniem zei

Ziet er goed uit, Frans.

Anoniem zei

Geweldig! Ziet er leuk uit!!

Rob

Anoniem zei

Als iedereen was als Noach, dan zou er niemand in deze wereld zich nog bezig kunnen houden met business en zou dus BCM geen issue meer zijn.
Angst is een slechte raadgever voor BCM en met managen van angst zit niet in het takenpakket van FM.

Anoniem zei

Good afternoon,

I'm a firm believer that Business Continuity Planning should reside with the operations staff or the closest facsimile to an operations staff within an organization. Facilities will have a major role, particularly when it comes to emergency response and in many cases physical security.

Bob Cohen, CBCP, CCM, CBRM

Anoniem zei

As a BCP Manager, I have reported (at various companies) to IT, Corporate Communications, Facilities and now in Risk Management.

It depends on the company, their culture, and who has the most influence with senior management. It also depends on the role FM plays within the company. At my current company, FM has responsibility for restoration, not only of the buildings, but also critical supporting technical infrastructure. FM also has responsibility for assigning available work space, based on need and criticality at time of disaster.

Karen Dye, CBCP
Global Crisis Manager (internal)
Sun Microsystems

Anoniem zei

Volgens mij werd Noach niet geleid door angst maar werd hij gewaarschuwd voor naderend onheil, trof daarop de geadviseerde voorbereidingen en zorgde daardoor voor het continueren van het leven op aarde... Was Noach in deze rol wellicht een facility manager 'avant la lettre'..?

Mooie website Frans!!

Anita

Anoniem zei

Is it correct that the poll is closed already?

It would be great if you stimulate an international discussion by promoting your weblog on the 18/19 October.

Good luck! Ringo

Anoniem zei

Thanks for your reaction Ringo,

Indeed, the poll was closed for about two days, it was a bit of mistake, but fortunately it's open again and you're all welcome to vote.

The 18th and 19th October the BCI symposium will take place in Amsterdam and off course, I will be there to promote my weblog and to stimulate an international discussion!

Frans

Anoniem zei

Leuk dat je al zoveel reacties hebt gekregen op je onderzoek door je weblog! Succes!

Anoniem zei

Hoi Frans,

Zo te zien levert je blog interessante reacties op, leuk om te zien dat dit zo'n effect heeft !
Succes de aankomende weken en we spreken elkaar snel,

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Anoniem zei

Wat me opviel in je laatste artikeltje is jouw definitie van holistisch. Ik ben het eens met je uitleg, maar wil daar vanuit de bedrijfswetenschappen nog aan toevoegen dat holistisch ook inhoudt dat het uit zichzelf gebeurt. Er zou dus geen onderliggend plan of onderliggende procedure moeten zijn om medewerkers bij alles wat ze doen bewust na te laten denken over BCM, maar dit zou net zo logisch moeten zijn als een dak boven je hoofd of een kop koffie. Het wordt dan een wezenlijk onderdeel van alle werkprocessen.

Ik weet niet of je er iets mee wil of kan in je AO, maar wilde mijn invalshoek hierover toch even kwijt..

Anoniem zei

Frans,

Op deze holistische manier dreig je de muur om te beginnen steeds hoger te maken.
Zie ook het nieuwe artikel in de kennisbank (http://www.zbc.nu/main.asp?ChapterID=519).
Succes verder.

Frans van Eersel zei

Dank voor je reactie Wiebe,

Ik ben van mening dat er niks mis is met het beklimmen van hoge muur als het maar zeker is dat BCM daarna goed geregeld is. Het niet kiezen van een holistische benadering kan zorgen voor schijnveiligheid. "Er ligt toch een plan in de kast, dus alles is geregeld."

Schijnveiligheid is vaak gevaarlijker dan onveiligheid.

Anoniem zei

Ik heb gekeken en gestemd. Wat ik nog mis is het feit dat de FM ongeacht zijn rol in het geheel, verantwoordelijk zal zijn voor de continuïteit van de eigen activiteiten. Er zal dus sprake moeten zijn van een dubbelrol. Dat stelt eisen aan de vaardigheden van de FM lijkt mij.

Frans van Eersel zei

Ik ga er in mijn onderzoek van uit dat BCM beleid er op is gericht om continuïteit te borgen van processen die kritiek zijn voor de (primaire) business. Diverse ondersteunde processen (bijv. huisvesting/stroom/water) zijn kritiek voor de business, deze dient FM, in het kader van BCM, dan ook te borgen (rol 3).

Daarnaast is FM uiteraard ook verantwoordelijk voor de continuïteit van de eigen (niet kritieke) activiteiten (bijv. catering/schoonmaak). In mijn optiek valt dit inderdaad binnen het takenpakket van de FM, maar buiten de scope van BCM. Deze taken zijn dus bewust niet opgenomen in mijn onderzoek.

Anoniem zei

After getting more than 10000 visitors/day to my website I thought your bcm4fm.blogspot.com website also need unstoppable flow of traffic...

Use this BRAND NEW software and get all the traffic for your website you will ever need ...

= = > > http://get-massive-autopilot-traffic.com

In testing phase it generated 867,981 visitors and $540,340.

Then another $86,299.13 in 90 days to be exact. That's $958.88 a
day!!

And all it took was 10 minutes to set up and run.

But how does it work??

You just configure the system, click the mouse button a few
times, activate the software, copy and paste a few links and
you're done!!

Click the link BELOW as you're about to witness a software that
could be a MAJOR turning point to your success.

= = > > http://get-massive-autopilot-traffic.com